11 yıl önce (2007) Bulunmaz Tiyatro’da başladığım tiyatro serüvenime 20 Ekim 2018′ de Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi’ nde devam ediyorum.
Hocamızın adı Murat Yılmaz, kendisi aynı zamanda Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde oyunculuk yapmaktadır. Devlet tiyatrolarında oyunculuk geçmişi vardır.
Cumartesi – Pazar 11:00 ile 13:00 arası çalışmalar vardır. Kursa kayıt yaptıran yaklaşık 30 kişi olsa da devamlı gelen kişiler 15 civarındadır. Çalışmalar zevklidir; buraya geldiğim için mutluyum.
Kursta yaptığımız çalışmalardan bazıları aşağıdadır:
Isınma ve streching hareketleri
Yürüme egzersizi
Yürürken yürüyüşümüze dikkat ediyoruz. Nasıl yürüdüğümüzün farkına varıyoruz.1’den 10′ a doğru yürüme hızları var. 1 çok çok yavaş, 10 en hızlı yürümedir.Komutlarla istenilen hızda yürüyüşümüzü ayarlıyoruz. Yürürken farklı hareketler yapılabilir. Örneğin mavi komutu ile ters yönde dönüş, sarı ile zıplama gibi. Bu komutları oynayanlar verebilir.
Sayı oyunu
Çember oluşturulur. Her kişi 1’den başlayarak bir sayı söyler. Farklı bir kişi söylenen sayının bir fazlasını söyler. Ancak iki kişi aynı anda sayıyı söylerse tekrar 1’den başlanır. Amaç en yüksek sayıya ulaşmaktır. Çemberdekiler arkası dönük veya gözler kapalı iken bu oyun oynanabilir.
Çember oluşturulur. Her kişi 1’den başlayarak bir sayı söyler. Farklı bir kişi söylenen sayının bir fazlasını söyler. Ancak iki kişi aynı anda sayıyı söylerse tekrar 1’den başlanır. Amaç en yüksek sayıya ulaşmaktır. Çemberdekiler arkası dönük veya gözler kapalı iken bu oyun oynanabilir.
Tekerlemeler
Bu mum umumuzun mumudur
Üç tunç tas has kayısı hoşafı
Şemsi paşa pasajında sesi büzüşesiceler
Diyafram çalışması
Sandalyenin ucuna oturuyoruz.Kafamızı bacaklarımıza doğru eğiyoruz. Burnumuzdan nefes alıyoruz, nefesimizi tutuyoruz sonra ağzımızdan veriyoruz. Süreler sırasıyla 3 sn, 5 sn, 7 sn olabilir.
Ayaktayken başımızı eğiyoruz. Burnumuzdan nefes alıyoruz, nefesimizi tutuyoruz sonra ağzımızdan veriyoruz. Süreler sırasıyla 3 sn, 5 sn, 7 sn olabilir.
Nefesi verirken “Mıım” gibi sesler çıkartıyoruz.
Parmaklarımızla yüzümüzle oynuyoruz. Yüz kaslarını çalıştırıyoruz.
Dilimizi ağzımızın içinde dolaştırıyoruz.
İsim ezberleme oyunu
Çember oluşturuluyor. Herkes kendisi için isminin ilk harfi ile başlayan bir lakap buluyor. Kalender kazım gibi. Gruptaki herkes ilk kişiden başlayarak kendisine gelene dek tüm isimleri lakaplarıyla beraber söylüyor. Daha sonra buna herkesin kendi bulduğu bir hareket de ekleniyor.
Sobelemece oyunu
Bir kişi yakalayan, bir kişi kaçan oluyor. Kaçan kişi ikili veya üçlü grubun arkasına geçince dokunulmaz oluyor. Gruptaki bir kişinin koluna girince diğer uçtaki kişi açığa çıkıyor ve kaçmaya başlıyor. Sobelenen kovalayan oluyor.
Çekim oyunu
Bir kişi elinin ayasını diğer kişiye gösteriyor. O kişi eli, alnının birkaç santim uzaklığından takip ediyor. Mesafeyi uzatmaması gerekiyor.
Kukla oyunu
Bir kişi kukla oluyor. Diğer kişi onu yoğuruyor. Kukla kaslarını kullanmıyor.ondurucu ve çözücü spreyler var.
Tabloyu canlandırma
Bir resim tablosu bulunuyor ve tablonun 10 sn öncesi ve 10 sn sonrası bir oyunla anlatılıyor.
Bir makinenin parçası olma
Kişiler bir makinenin parçası oluyor. Sadece bir işi mekanik bir şekilde yapıyorlar. Tüm ekip bir araya gelince makinenin tamamı ortaya çıkıyor. Matbaa makinesi gibi.
Dans
Bir müzik parçası eşliğinde duygular hareketlerle anlatılıyor.
Obje oyunu
İki gruba ayrılıyor. Her gruba birer obje veriliyor.
Objeyi kendi fonksiyonundan başka bir amaçla kullanmaya çalışılıyor. Örnek kalemi flüt gibi kullanmak. Değiştir komutuyla objeler yer değiştiriliyor.
Doğaçlama
Küçük kağıtlara birer cümle yazılıyor. Yarısı bir kişiye diğer yarısı diğer kişiye veriliyor. Yönlendirici bir konu söyleniyor.İki kişi sahneye çıkıyor ve konu hakkında doğaçlama başlıyor. El çırpmalar ile kişi kendisinde olan kağıttaki cümleye bakıyor ve oyunun içinde bu cümleyi söylüyor, arkasından oyun toparlanmaya çalışılıyor.
İki gruba ayrılıyor.
Gruptaki kişiler birer birer sahneye çıkıyor. Sahneye çıkılınca bir hareket yapılıyor ve donup kalınıyor. Hareket sürmüyor.Arkasından gelenler hareketi tamamlıyor veya başka bir konuya geçiş yapıyorlar. Herkes çıkınca “canlanın” komutuyla doğaçlama başlıyor.
İki gruba ayrılıyor.
Gruptaki bir kişi yazar oluyor diğer kişiler yazarın bir cümlesini eyleme geçiriyor.
Çıbırca oyunu
İki gruba ayrılıyor. Her grup doğaçlama yapıyor. Ancak konuşurken anlamlı kelimeler değil de anlamsız kelimeler söyleniyor.
Karşılıklı yakalama oyunu
İki gruba ayrılıyor. Gruptan iki kişinin gözleri kapatılıyor. İki uçtan birbirlerine doğru geliyorlar biri yakalamaya, diğeri yakalanmamaya çalışıyor.
Sobeleme oyunu
Bir kişi arkası dönükken “ön dö truva”deyip arkasını dönüyor. Bu esnada uzaktaki grup yavaş yavaş kendisine yaklaşmaya çalışıyor. Sobe olan kişi eğer bir kişiyi hareket ederken görürse o kişi sobelenmiş oluyor.
Bir Cevap Yazın